Överlägset bästa basketpubliken!

Uppsala Basket har kopplat greppet om kvartsfinalserien mot Södertälje. Och i kvällens match har laget dessutom hjälp av sin ”sjätte spelare”: Hemmapubliken.
– När det är mycket folk i Fyrishov och publiken är högljudd, då är det den överlägset bästa basketpubliken i Sverige, säger Uppsala Baskets Fredrik Jönzén.
Uppsala Basket har inte varit någon publikmagnet den här säsongen. Bortsett från jubileumsmatchen mot Sundsvall – där det var fri entré – lyder den bästa publiksiffran 1 007. Snittet för hela säsongen är 804 åskådare.

Men grundserien är
en sak, slutspel en annan. Uppsala Basket har på sina tio senaste slutspelsmatcher ett publiksnitt på över 2 000 åskådare – och de brukar höras.
– Luleå och Sundsvall må ha 2 500 på läktarna, men det kommer inte i närheten av det tryck som brukar vara i Fyrishov. Det är enormt viktigt för oss, det blir som en sjätte man, säger Fredrik Jönzén och fortsätter:
– När vi gör 6–8 poäng på raken så blir det riktig fart på Uppsalapubliken, de ställer sig gärna upp och lever med. Dessutom har vi en ganska basketkunnig publik, och det är viktigt.
Uppsalacentern kan förstås anses vara part i målet, men även motståndarna brukar hylla slutspelstämningen i Fyrishov – som ofta är någonting alldeles extra.
– Det är en enormt härlig inramning i den där kokande grytan, konstaterade till exempel Plannjas coach Mattias Kenttä under fjolårets semifinalserie mellan lagen.

I och med att
Uppsala Basket vann det första kvartsfinalmötet i Södertälje så räcker det nu med att ”bara” vinna hemmamatcherna i Fyrishov för att avancera till semifinal. Segern i Södertälje var på så sätt ett perfekt sätt att höja slutspelstemperaturen ytterligare.
–Jag tror inte att vi kunde ha gjort det bättre, och dessutom har det varit lite heta känslor i tidigare matcher. Publiken kommer nog inte bli besviken, säger Uppsalacoachen Anders Jonsson.
Jonsson menar att han och coachkollegan Bosse Eriksson får jobba lite annorlunda när publiken sköter peppningen av Uppsalaspelarna.
– När det är lite publik kan det vara svårt att tända till, det tror jag att alla lag har problem med. Men nu behöver vi inte vara på spelarna och vara rädda att de inte ska kämpa tillräckligt. Det är snarare tvärtom – man måste hålla tillbaka dem i stället.

Uppsala har avancerat
till semifinal två säsonger i rad, båda gångerna efter att ha vunnit sina hemmamatcher i kvartsfinalerna. Nu hoppas man på en favorit i repris.
– Vi vet att vi, med publikens hjälp, är mycket starkare hemma. Det är en trygghet som vi har, säger Uppsalacoachen.
Av: Carl Göransson
IKVÄLL HJÄLPER VI UPPSALA TILL 2-0 I MATCHER HEMMA I HOVET, DET VÄNTAS MYCKET PUBLIK OCH BRA TRYCK!
GO RED GO!

Ben Smith sänkte SBBK Borta i första Kvarten!

Ben Smith bakom Uppsalaseger

 

BASKET. Det var kanske inte vackert, men det var dramatiskt.
Viktigast av allt: Uppsala vann den första kvartsfinalen borta mot Södertälje – och det tack vare Ben Smith.
– Jag älskar att vinna och jag gör vad som krävs för att få göra det, säger Smith.

 

Kvartsfinalmatchen i Täljehallen kommer inte att gå till historien för att det gjordes massor av poäng (snarare tvärtom) eller för att spelet satt klockrent alla gånger. Men vad gjorde det för Uppsala när de efter slutsignalen stod som vinnare och nu har tagit över hemmaplansfördelen.
Anledningen till det stavas en giftig vändning i slutet och, inte minst, guarden Ben Smith.
Dessutom: med knappa sju minuter kvar att spela låg Uppsala under med sju poäng, 47–54. Då valde coachen Bosse Eriksson att gå över till zon i försvaret och sedan var det i det närmaste stopp för hemmalaget.
– När vi gick till zon hjälpte vi varandra lite bättre och de blev stillastående, säger Eriksson.
Ben Smith stod dock inte stilla.
Med 4.07 kvar och underläge med 50–54 skickade Smith i en läcker trepoängare via plankan – i skottklockans sista sekund till 53–54.
– Den trean var bra mentalt, säger Eriksson.

3.20 kvar: Ben Smith och återigen ett skott i sista sekunden. En tvåpoängare den här gången.
– Jag har bra självförtroende och lyckades med några skott. Jag skjuter på precis samma sätt i slutet av matchen som i början, det är ingen skillnad, säger Smith
Men det var inte slut där på ”Smith show”. Passningen fram till helt frie Rickard Erikssons 57–56 var bländande liksom förarbetet till Martin Kohlmaiers 59–56 med 46 sekunder kvar.
Uppsalasegern låg och väntade.

Då bjöd Adnan Chuk tillbaka för hemmalaget genom att sänka en tung trea (lagets enda) med 30 sekunder kvar.
Någon behövde kliva fram ytterligare en gång. Och ni vet vem som gjorde det. Med åtta sekunder kvar attackerade Smith korgen och bollen smekte ringkanten innan den gick i till slutresultatet 61–59.
– Vi förväntar oss att han ska göra det. Han är vår ledare och visar det både verbalt och med sitt kroppsspråk. Han gör sitt jobb – och lite till, säger Bosse Eriksson om Smiths avslutning på matchen.
De elva sista poängen låg Smith bakom.
– Det här var en härlig start. Men vi har saker som vi behöver förbättra, som till exempel offensiven och att vi gjorde alldeles för många turnovers, säger Smith.
Coach Eriksson:
– Defensivt gör båda lagen ett bra jobb. Jag är jättenöjd med vårt försvarsspel, säger Eriksson.

UNT: Det var ett tag sedan ni vann här i Södertälje.
– Ja, vi sa det innan att vi måste vinna en här nere och sedan göra jobbet på hemmaplan för att gå vidare. Nu har vi vunnet en här så dår är det bara jobbet kvar, avslutar Eriksson.

Av: Henrik Söderlund [email protected] (Copyright).

MATCHFAKTA

Södertälje–Uppsala 59–61
(16–18, 17–15, 13–10, 13–18)
Poäng, Uppsala: Ben Smith 22, Martin Kohlmaier 12, Rickard Eriksson 9, Jesper Andersson 8, Tim Whitworth 6, Helgi Magnusson 4.
Tvåor: 47,6–45,9
Treor: 5,0–28,6
Straffar: 76,2–64,3
Offensiva returer: 11–13
Returer totalt: 34–46
Bollstölder: 7–4
Bollförluster: 5–15
Blockar: 0–1

 

NU PÅ TISDAG SMÄLLER DET IGEN, HEMMA I FYRISHOV KL 19.04 , Över 700 sålda biljetter redan!

KÖP DIN BILJETT HÄR : http://uppsalabasket.ebiljett.nu/

DET KOMMER BLI ORDENTLIGT TRYCK I HOVET SOM VARJE ÅRS SLUTSPEL, SE TILL ATT VARA DÄR FÖR ATT FÅ NJUTA AV EN SJUK UPPLEVELSE!

GO RED GO!


Uppsala Basket - Södertälje Kings i Kvarten !

Biljetter till Kvartsfinal 2 , respektive 4 finns att köpa här : http://uppsalabasket.ebiljett.nu/

NU FYLLER VI HOVET O LEDER VÅRT LAG MOT GULD , GO RED GO!

Vårt Uppsala säkrade femteplatsen!

Segern för Uppsala Basket i Fryshuset mot 08 Stockholm säkrade femteplatsen för 018-laget. Segermarginalen blev 11 poäng då slutsiffrorna skrevs till 84-95 då redan uträknade 08 bjöd gästande Uppsala på en ordentlig match. Det var jämnt i tre och en halv period och det var inte förrän i slutet av den sista spelakten som Uppsala kunde knyta ihop säcken ordentlig.

Segern innebär att Uppsalas motståndare i kvartsfinalen blir Södertälje Kings och första hemmakvarten spelas i Fyrishov tisdag 29/3 kl.19.04. Biljetterna går att köpa redan nu och det rekommenderas att göra just det, för det kommer att bli trångt i "hovet" om en och en halv vecka!

Trots att 08 Stockholm redan innan fredagskvällens match var borta från slutspelet så hade hemmalaget bestämt sig för att lämna årets upplaga av Svenska Basketligan med flaggan i topp. 08 bjöd på hårt motstånd direkt från starten och lagen följdes åt under två perioder. Första perioden vanns av Uppsala 19-25 men andra gick till Nollåttorna 21-19 vilket gav halvtidsresultatet 40-44 och utgången var högst oklar.

De första minuterna av andra halvlek blev också läskigt omskande för Uppsalas spelare och supportrar. Stockholmarna gick nämligen ikapp till 44-44 efter bara ett par minuters spel efter en kraft insats av hemmalagets gigant Jocke Blom och fint skytte av Omar Zaghden. Blom och Zaghden blev för övrigt poängbäst i hemmalaget denna kväll, 15 pinnar vardera. Men ännu bättre skyttar var gästernas Ben Smith och Tim Whitworth. De både stod nämligen för hela 25 poäng per skalle! Och det var nog efter Smiths ”NBA-trea” i mitten av fjärde om punkterade matchen och de rödvita kunde vinna efter en riktig ”nagelbitare”.

Trots att matchen blev ”onödigt spännande” denna kväll så var det många som storspelade i Frysen: nämnde Smith och Whitworth gjorde tillsammans mer än hälften av Uppsalas poäng och de var bra från början till slut. Rickard Eriksson var som vanligt viktig i försvaret men gjorde även riktigt bra inhopp som Point Guard och var kvickast på planen ikväll med sina tre steals! Våra fyrtorn Martin Kohlmaier och Kapten Jönzén var som vanligt otroligt effektiva: Kohlmaier gjorde bl a 20 poäng och Jönzén rev ner flest returer. Laginsatsen talar för ett högintressant slutspel!

Klicka på länken här för att läsa statsen om alla kvällens hjältar!

TEXT: Erik Strandgren / FOTO: Fredrik Johansson


RSS 2.0