Överlägset bästa basketpubliken!

Uppsala Basket har kopplat greppet om kvartsfinalserien mot Södertälje. Och i kvällens match har laget dessutom hjälp av sin ”sjätte spelare”: Hemmapubliken.
– När det är mycket folk i Fyrishov och publiken är högljudd, då är det den överlägset bästa basketpubliken i Sverige, säger Uppsala Baskets Fredrik Jönzén.
Uppsala Basket har inte varit någon publikmagnet den här säsongen. Bortsett från jubileumsmatchen mot Sundsvall – där det var fri entré – lyder den bästa publiksiffran 1 007. Snittet för hela säsongen är 804 åskådare.

Men grundserien är
en sak, slutspel en annan. Uppsala Basket har på sina tio senaste slutspelsmatcher ett publiksnitt på över 2 000 åskådare – och de brukar höras.
– Luleå och Sundsvall må ha 2 500 på läktarna, men det kommer inte i närheten av det tryck som brukar vara i Fyrishov. Det är enormt viktigt för oss, det blir som en sjätte man, säger Fredrik Jönzén och fortsätter:
– När vi gör 6–8 poäng på raken så blir det riktig fart på Uppsalapubliken, de ställer sig gärna upp och lever med. Dessutom har vi en ganska basketkunnig publik, och det är viktigt.
Uppsalacentern kan förstås anses vara part i målet, men även motståndarna brukar hylla slutspelstämningen i Fyrishov – som ofta är någonting alldeles extra.
– Det är en enormt härlig inramning i den där kokande grytan, konstaterade till exempel Plannjas coach Mattias Kenttä under fjolårets semifinalserie mellan lagen.

I och med att
Uppsala Basket vann det första kvartsfinalmötet i Södertälje så räcker det nu med att ”bara” vinna hemmamatcherna i Fyrishov för att avancera till semifinal. Segern i Södertälje var på så sätt ett perfekt sätt att höja slutspelstemperaturen ytterligare.
–Jag tror inte att vi kunde ha gjort det bättre, och dessutom har det varit lite heta känslor i tidigare matcher. Publiken kommer nog inte bli besviken, säger Uppsalacoachen Anders Jonsson.
Jonsson menar att han och coachkollegan Bosse Eriksson får jobba lite annorlunda när publiken sköter peppningen av Uppsalaspelarna.
– När det är lite publik kan det vara svårt att tända till, det tror jag att alla lag har problem med. Men nu behöver vi inte vara på spelarna och vara rädda att de inte ska kämpa tillräckligt. Det är snarare tvärtom – man måste hålla tillbaka dem i stället.

Uppsala har avancerat
till semifinal två säsonger i rad, båda gångerna efter att ha vunnit sina hemmamatcher i kvartsfinalerna. Nu hoppas man på en favorit i repris.
– Vi vet att vi, med publikens hjälp, är mycket starkare hemma. Det är en trygghet som vi har, säger Uppsalacoachen.
Av: Carl Göransson
IKVÄLL HJÄLPER VI UPPSALA TILL 2-0 I MATCHER HEMMA I HOVET, DET VÄNTAS MYCKET PUBLIK OCH BRA TRYCK!
GO RED GO!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0